SON DAKİKA
Hava Durumu

“Türkiye tarımın depremini yaşıyor”

Türkiye, son yılların en kapsamlı zirai don olaylarından birini yaşıyor. Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, 10-14 Nisan tarihleri arasında kar yağışı ve ani soğuk havaların etkisiyle meydana gelen zirai don olayının tarıma ağır bir darbe vurduğunu belirtti. Kavuneker, “Tarımın depremi” olarak nitelendirdiği bu olayın başta İç Anadolu olmak üzere Marmara, Trakya, Ege, Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde 36 ilde etkili oldu” şeklinde konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2025 23:39
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2025 23:40
Kaynak: meram postası haber merkezi
“Türkiye tarımın  depremini yaşıyor”

 Şubat, mart ve nisan aylarında Türkiye genelinde üç kez etkili olan zirai don felaketi, ekili ve dikili tarım alanlarında ciddi hasara yol açtı. Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker Yeni Meram’a konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bazı bölgelerde zarar her seferinde katlanarak arttı. 21-25 Şubat tarihleri arasında Adana, Mersin ve Hatay'da, 21-22 Mart tarihlerinde ise Ege Bölgesi’nde özellikle üzüm bağlarında don olayları yaşandı. Ancak en büyük zarar, 10-13 Nisan tarihleri arasında meydana gelen üçüncü don dalgasıyla ortaya çıktı. Bu süreçte Konya Başta olmak üzere ülke genelini etkileyen zirai don, söz konusu bölgelerde daha şiddetli bir felakete neden oldu.” dedi.

Çiçek Açan Meyveler Yandı

Kavuneker, özellikle çiçek açmış ve meyve tutmuş ürünlerin büyük zarar gördüğünü ifade ederek, “Kayısıdan elmaya, kirazdan üzüme kadar birçok meyve türü dalında kurudu. Akşehir, Ereğli ve Hadim gibi önemli tarım merkezlerinde meyvede zarar oranı %90’a ulaştı. En büyük zararın elma ve kirazda yaşandı. Bu yıl nisan ayında böyle bir soğuk ve don olayını hiç görmemiştik” dedi. Zirai donun yalnızca çiftçiyi değil, tüketiciyi de etkilediğini vurgulayan Kavuneker, “Üretimdeki ciddi düşüşün gıda fiyatlarını arttırarak, iç piyasa kadar ihracatı da olumsuz etkileyecek. Türkiye’nin ihraç ettiği başlıca ürünler arasında yer alan kiraz, şeftali, elma, üzüm ve kayısı gibi meyvelerde üretimin azalması, meyve suyu ve konsantre üretiminde de ciddi düşüşlere neden olabilir” şeklinde konuştu. Zirai donun yalnızca meyve ağaçlarını değil, erken ekimi yapılan mısır, pancar ve kanola gibi ürünleri de vurduğunu söyleyen Kavuneker, “Pancar ve mısırda zarar çok büyük. Buğday ve arpadaki hasar ise önümüzdeki günlerde netleşecek. Özellikle İç Anadolu’da Akdeniz iklimine uygun bazı buğday çeşitlerinin de soğuğa dayanamayarak zarar gördü.” ifadelerini kullandı.

Çiftçi Destek Bekliyor

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, üreticinin bu afetin ekonomik kaybını tek başına karşılamasının mümkün olmadığını ifade ederek, “Devlet desteği hayati önem taşıyor.  Şu ana kadar resmi bir destek açıklaması yapılmadı. Üreticinin zararını karşılamak için devletin destek açıklamasını bekliyoruz. Üretimde kalan çiftçi sayısını korumak ve üretimin devamlılığını sağlamak için bu destekler büyük önem taşıyor” dedi.

Kaynak: meram postası haber merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.